جزئیات وبلاگ

دستورالعمل کامل کشت گندم

دستورالعمل کامل کشت گندم

گندم یکی از مهمترین محصولات غذایی غلات است که نقشی حیاتی در تامین نیاز غذایی دارد. همچنین به عنوان غذای اصلی کنونی مردم جهان در بین محصولات غلات غذایی شناخته می‌شود. در اینجا لیستی از فواید گندم برای سلامتی، معرفی گندم از نظر گیاه شناسی، آب و هوا و خاک مناسب برای کشت گندم، تاریخ و کشت و روش کوددهی گندم و ... آورده شده است.

با افزایش جمعیت، نیاز غذایی جهان نیز به سرعت در حال افزایش است. گندم یک محصول غذایی بسیار مهم است که نقش حیاتی در تامین نیاز غذایی مردم جهان ایفا می‌کند. اعتقاد بر این است که گندم برای اولین بار حدود 10000 سال پیش رشد کردند و اولین گیاهانی هستند که برای غذا کشت می‌شدند. گندم همچنین غذای سالم و مغذی است که در حفظ سلامتی ما مفید است. و بسیاری از مردم از آن استفاده می‌کنند تا تنها مقدار کمی از آن را برای تامین نیاز غذایی خود تولید کنند.

در قاره آسیا، قاره اروپا و قاره آفریقا، کشت گندم یا کشت گندم در حدود 4000 سال قبل از میلاد گسترش یافته بود. با افزایش محبوبیت در سراسر جهان، انواع جدیدی از گندم برای افزایش ظرفیت تولید و کیفیت غذا ایجاد شده است. معمولاً کشاورزان دانه‌هایی را برای پرورش آن از بین خود و بهترین بوته‌های گندمی که سال قبل کشت کرده بود انتخاب می‌کنند. و این روش رشد پرورش دهندگان سنتی بذرهای با کیفیت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌کند. در حال حاضر، این محصول غذایی مهم ترین محصول غذایی در جهان است. که به تامین کل نیاز غذایی جهان کمک می‌کند. در جهان، چین در صدر فهرست تولیدگان گندم در سراسر جهان قرار دارد. گندم بهترین دانه غلات است. از آنجایی که حاوی پروتئین بالاتری نسبت به سایر غلات مانند ذرت، برنج و غیره است به عنوان بهترین غذای اصلی دنیای امروز شناخته می‌شود. همچنین در تهیه بسیاری از مواد غذایی مانند نان، بیسکویت، صبحانه، غلات، کلوچه، کیک، پاستا، رشته فرنگی و .... در دنیای صنعتی از آن برای ساخت سوخت های زیستی و نوشیدنی های الکلی طعم دار استفاده می‌شود.

معرفی گیاه گندم از نظر گیاه شناسی

نام علمی گندم یا نام گیاه شناسی گندم Triticum aestivum است که از خانواده Poaceae و از تیره Triticum L است.

پرورش غلات بسیار آسان و سرگرم کننده است! آنها را می‌توان به عنوان محصول زمستانه و همچنین به عنوان یک محصول بهاره کشت کرد. از آنجایی که گندم منبع اصلی پروتئین گیاهی است، بهترین ایده این است که آنها را به صورت تجاری پرورش دهید تا صرفه اقتصادی داشته باشد. بنابراین، اجازه دهید در مقاله زیر با "چگونگی کشت گندم" آشنا شویم.

فواید گندم برای سلامتی

گندم یکی از مهمترین محصولات غذایی غلات است که نقشی حیاتی در تامین نیاز غذایی دارد. همچنین به عنوان غذای اصلی کنونی مردم جهان در بین محصولات غلات غذایی شناخته می‌شود. در اینجا لیستی از فواید گندم برای سلامتی آورده شده است:

گندم تمایل طبیعی به کنترل موثر وزن دارد، به ویژه برای زنان

محتوای چربی امگا 3 گندم تا حد زیادی خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

از چاقی موضعی، سطوح پایین کلسترول LDL ، تری گلیسیرید بالا و همچنین فشار خون بالا محافظت می‌کند.

گندم منبع عالی مواد معدنی، ویتامین ها و فیبرهای غذایی است. یعنی با محافظت از ما در حفظ سلامت و شادی برای ما مفید است.

گندم حاوی دارای بتائین است که برای جلوگیری از التهاب مزمن مفید است.

همچنین خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های رایج مانند بیماری های قلبی، پوکی استخوان، زوال عقل، بیماری آلزایمر و همچنین دیابت نوع 2 را کاهش می‌دهد.

مصرف زیاد گندم در افزایش حساسیت به انسولین مفید است و از این رو میزان تری گلیسیرید و چربی خون را کاهش می‌دهد.

گندم دارای خواص قابل توجهی است و می‌تواند به عنوان یک عامل ضد سرطان به ویژه برای زنان عمل کند. همچنین احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و غیره را کاهش می‌دهد. همچنین می تواند مشکلات آسم دوران کودکی را درمان کند. از آنجایی که به طور کامل با بسیاری از مواد معدنی و ویتامین ها پر شده است. گندم برای خلاص شدن از شر یائسگی بهترین است و می‌تواند تمام علائم آن را برطرف کند.

تولید کننده عمده گندم در جهان کیست؟

گندم را می‌توان در سراسر جهان پرورش داد. با این حال، وقتی صحبت از تولید به میان می آید، چین در صدر فهرست قرار دارد و پس از آن هند و ایالات متحده قرار دارند. در زیر لیستی از 10 کشوری که بیشترین تولید گندم را دارند آورده شده است:

چین

 

ایالات متحده

 

روسیه

کانادا

 

آلمان

 

هندوستان

 

فرانسه

 

استرالیا

 

پاکستان

 

ترکیه

 

 
 
 
 
 
 
 
 

معرفی انواع گندم

وقتی صحبت از تنوع می‌شود، تنوع تولید نقش بسیار مهمی در تولید گندم دارد. از آنجایی که شرایط رشد از رقمی به رقم دیگر تا حدودی متفاوت است. و هر رقم قابل توجهی برای رشد در منطقه و شرایط آب و هوایی خاص شناخته شده است. پس بهتر است مناسب بودن رقم انتخابی را بررسی کنیم.

چگونه کشت گندم را شروع کنیم؟

الزامات اقلیمی برای کشت گندم

گیاه گندم را می‌توان در هر نقطه از جهان، با کمی مراقبت از pH خاک و شرایط آب و هوایی در حال رشد، کشت کرد. از آنجایی که سازگاری رشد گسترده ای دارد، می‌تواند در مناطق گرمسیری، منطقه نیمه گرمسیری، منطقه معتدل همراه با مناطق سرد شمال دور، بیش از 60 درجه عرض شمالی رشد کند. با این حال، آب و هوای خنک و خشک برای رشد عالی محصول و تولید بیشتر مواد غذایی بهترین است. با داشتن بارندگی سالانه 1000 میلی متر تا 1500 میلی متر در منطقه رشد میتوان به کشت گندم دیم فکر کرد.

دمای ایده آل برای رشد خوب محصول 12 تا 25 درجه سانتی گراد در طول دوره رشد است. اما توجه داشته باشید که دمای پایین، شرایط یخبندان، آب و هوای گرم و مرطوب در طول دوره رشد. چنین شرایطی در طول دوره رشد منجر به کاهش قابل توجه تولید می‌شود. توجه: شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب باعث بیماری هایی مانند زنگ گندم، پوسیدگی ریشه و غیره در محصولات می شود.

بهترین خاک برای کشت گندم

گندم را می‌توان در انواع مختلف خاک کشت کرد. با این حال، خاک لومی زهکشی شده و رسی با حاصلخیزی خوب بهترین و مناسب ترین خاک برای تولید گندم محسوب می‌شود. همچنین خاک باید دارای ویژگی هوادهی خوب همراه با ظرفیت نگهداری آب کافی برای رشد در شرایط آبی باشد. اما برای کشت در خاک سبکتر با حاصلخیزی خاک کمتر، باید تمام عناصر غذایی ضروری برای افزایش تولید تامین شود.

و برای کشت گندم دیم، خاک های سنگین و لومی بهترین انتخاب هستند. از آنجایی که تمایل بیشتری به نگهداری آب باران برای مدت طولانی تری دارند. به خصوص، خاک های سیاه برای تولید بهینه غذا بهترین هستند. PH ایده آل خاک برای کشت گندم 6.5 تا 7.2 برای عملکرد مطلوب است.

آماده سازی زمین برای کشت گندم

در آماده سازی مزرعه برای تولید گندم، باید بستر بذر (به خوبی پودر شده) تهیه شود. این کار را می‌توان با انجام 2 نوبت شخم عمیق و سپس 1 شخم سبک انجام داد. علف های هرز و سایر مواد اضافی مانند سنگ مزرعه باید در زمان آماده سازی زمین حذف شوند. استفاده از 40 کیلوگرم اوره در افزایش جوانه زنی بذر در زمان آماده سازی زمین مفید است. همچنین خاکهای دارای مواد آلی و کمپوست از کشت قبلی دارای عملکرد گندم بالاتری هستند.

گندم چگونه رشد می کند؟ تکثیر در زراعت گندم

این محصول غذایی غلات همیشه با کمک بذرهای مرغوب تکثیر می‌شود. برای تولید بهینه، همیشه بذر گندم با کیفیت بالا را انتخاب کنید و آن را از منبع اصلی خریداری و سپس با کودهای آلی مانند هیومیک و جلبک دریایی و در صورت نیاز با قارچکش تیمار کنید.

میزان بذر گندم در هکتار

میزان بذر در تولید گندم به انتخاب رقم انتخابی برای کشت و نحوه کشت و روش کاشت بستگی دارد. اما برای رشد در شرایط عادی حدود 100 کیلوگرم بذر مرغوب در هکتار مورد نیاز است. برای رشد دانه درشت، حدود 125 کیلوگرم بذر مورد نیاز است. در حالی که سعی کنید بذر 135 کیلوگرمی را برای کاشت دیررس بکارید. البته در شرایط اقلیمی و خاکی کشور ما کشاورزان بالای 200 کیلوگرم بذر گندم در هکتار استفاده می‌کنند.

تیمار بذرهای با کیفیت انتخاب شده

برای محافظت از جوانه زنی بذر و جلوگیری از بروز آفات و بیماری ها در این محصول، بذر باید با کود و سم مناسب به خوبی تیمار(بذرمال) شود. بهترین مواد برای بذرمال گندم قبل از کشت قارچکش ویتاواکس و کودهای حاوی روی، هیومیک اسید و جلبک دریایی هستند. اکثر کودهای بذرمال قابل ترکیب شدن با سموم قارچکش را دارند. بنابراین بذر انتخابی را حداقل یک روز قبل از کاشت در مزرعه با 5 کیلوگرم کاربندازیم یا 2.5 کیلوگرم تیرام بذرمال کنید. این بهترین راه برای جلوگیری از بیماری های ناشی از خاک و بیماری های ناشی از بذر است.

کاشت بذر در مزرعه

بذرهای باکیفیت انتخاب شده باید به روش ردیفکار یا روش پخش در مزرعه اصلی کاشته شوند.

در روش استفاده از ماشین بذرکار، مته های متصل به گاوها یا تراکتورها، کاشت یکنواخت بذر را تضمین می‌کند.

کاشت گندم | فاصله گذاری مناسب بین بوته ها

فاصله کاشت در تولید گندم به رقم انتخابی برای تولید و روش کاشت بستگی دارد. با این حال، بسته به شرایط رشد، فاصله ایده آل بین 15 تا 20 سانتی متر باید رعایت شود. اما برای محصول دیررس و آبی گندم باید فاصله کاشت 15 تا 18 سانتی متر برای تولید بیشتر رعایت شود و برای کشت دیم فواصل بیشتر و مقدار بذر مورد نیاز در هکتار هم بیشتر

کاشت گندم | عمق

عمق کاشت در کاشت بذر از رقمی به رقم دیگر متفاوت است. برای ارقام پاکوتاه، عمق کاشت 5 سانتی متر یا 6 سانتی متر است. در حالی که برای رشد واریته های بلند، عمق کاشت 7 تا 9 سانتی متر است. با این حال، می‌توان آن را در عمق بیشتری برای رشد در خاک های خشک و ناهموار کاشت کاشت.

توجه: همیشه از کاشت عمیق در خاک های مرطوب برای جوانه زدن بهتر یا نهال خودداری کنید.

آبیاری در زراعت گندم

آبیاری به موقع به روش سیستماتیک در تولید تجاری گندم بسیار مهم است. اگر برای شما تولید اقتصادی گندم مهم است از تنش آبی در تمام مراحل حیاتی جلوگیری کنید. با این حال، فراوانی و فاصله آبیاری ها به رطوبت خاک، شرایط آب و هوایی، رقم و مرحله رشد محصول بستگی دارد.

با این حال، برای رشد این محصول در شرایط دیم نیازی به آب نیست. این محصول به طور کامل بر روی رطوبت باقیمانده خاک و شبنم تولید شده در زمستان رشد می‌کند. اما در صورت خشکی طولانی مدت یک یا دو بار آبیاری کنید. به خصوص در زمان شروع ریشه طوقه، مرحله گلدهی و غیره.

در اینجا برنامه آبیاری برای تولید گندم بر اساس مرحله رشد آمده است:

  1. اولین و مهمترین مرحله آبیاری باید 4  روز قبل از کاشت بذر در مزرعه اصلی انجام شود تا جوانه زنی بهتری حاصل شود.
  2. مرحله دوم باید در مرحله C.R.I (شروع ریشه تاج) محصول انجام شود. معمولاً بعد از حدود 3 تا 4 هفته کاشت.
  3. سپس آبیاری متعاقبا باید در تمام مراحل حیاتی مانند اواخر پنجه زنی، اواسط ساقه دهی، مرحله گلدهی، مرحله شیری شدن دانه  و مرحله خمیری (تشکیل دانه) انجام شود.

توجه: آبیاری یا تامین آب در مرحله شروع ریشه ضروری است. زیرا در صورت عدم تامین آب کافی، ممکن است منجر به کاهش شدید عملکرد محصول شود. در کشور ما در کشت آبی بین 5 تا 7 نوبت آبیاری انجام می‌دهند.

کاربرد کود در زراعت گندم

  • محصول گندم به مصرف کود بسیار حساس است. و کاربرد در مرحله مناسب رشد در افزایش تولید تا حد زیادی موثر است. بنابراین، راهنمای استفاده از کود در کشت گندم را بیاموزید:
  • برای افزایش حاصلخیزی و بهره وری خاک، حدود 20 تا 25 تن کود دامی به خوبی پوسیده در هر هکتار زمین در حال رشد در زمان آماده سازی زمین و آخرین شخم زنی استفاده کنید.
  • برای کشت دیم مقدار کود 50 کیلوگرم نیتروژن، 25 کیلوگرم فسفر و 25 کیلوگرم پتاسیم در هر هکتار زمین کشت می باشد.
  •  این دوز کامل NPK باید در یک نوبت داده شود. و فقط در زمان کاشت باید داده شود. با این حال، برای رشد با روش آبیاری، این دوز NPK تغییر می‌کند.
  • برای هر هکتار زمین به 100 کیلوگرم نیتروژن، 50 کیلوگرم پتاس و 50 کیلوگرم فسفر نیاز دارد. این بار ½ دوز نیتروژن باید با دوز کامل پتاسیم و فسفر داده شود. و در زمان کاشت باید اعمال شود.
  • در حالی که مقدار باقیمانده باید بعد از حدود 5 هفته از کاشت یا در زمان آبیاری اول داده شود.
  • علاوه بر این کوده تعداد زیادی از کودهای مایع مانند فسفر مایع و هیومیک اسید که در دوران پنجه زنی استفاده شود.
  • استفاده از کودهای میکرو مغذی به صورت محلولپاشی در دوران انتهایی پنجه زنی و اوایل ساقه دهی به تولید خوشه کمک میکند.

آفات و بیماری ها در کشاورزی گندم

آفات گندم و مدیریت آنها: آفات و حشرات زیادی در کشت تجاری گندم مشاهده می‌شود.

  • آفات زیر زمینی

کرم های مفتولی

گراب های سفید

آفات پاییز و زمستان

شته ها

شته گیلاس و جو پرنده

Greenbug

شته غلات انگلیسی

شته گندم روسی

کنه ها

کنه گندم قهوه ای

کنه علف بانک ها

کنه دانه زمستانه

کنه گندم

کرم ها

Army Cutworm

کرم کات وسترن کم رنگ

آفات متفرقه

سوسک کک

ملخ ها

آفات اواخر بهار

سن ها

شته ها

مگس ساقه گندم

0 نظر:

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

در سایت ما عضو شوید

برای عضویت در خبرنامه کشاورزیار شماره همراه خود را در کادر زیر وارد کنید

در حال تماس ...