جزئیات خبر

کاشت یک میلیارد درخت، ضرورتی قابل اجرا

کاشت یک میلیارد درخت، ضرورتی قابل اجرا

مجری طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: طبق برنامه ریزی‌ها امسال ۱۳۰ میلیون اصله نهال در بخش دولتی و ۱۲۰ میلیون اصله نیز در نهالستان‌های خصوصی تولید خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رضا احمدی، مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت با ارائه گزارشی از روند اجرای این طرح، سرآغاز کار را از سال ۱۴۰۲ با کاشت دویست و پنجاه میلیون اصل نهال عنوان کرد و گفت: ما در سال نخست در مساحتی بالغ بر ۲۸۰۰ هکتار، ۱۲۶ نهالستان جنگلی را فعال کردیم و با ادامه این طرح اساسی و ضروری، تنها در بخش زراعت چوب ۹۰۰ هزار هکتار عرصه مستعد برای بیش از ۵۰۰ میلیون نهال، مطالعه و شناسایی شده است.

احمدی با بیان اینکه سهم بزرگی از اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت به عموم مردم تعلق دارد، اظهار داشت: در بخش دولتی و به ویژه در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، حدود ۴۵۰ گونه درختی و درختچه‌ای توسط پژوهشگران موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع شناسایی شده و عرصه‌های کاشت نیز در حوزه منابع طبیعی مشخص شده است.

وی افزود: خروجی مطالعات کارسناشان و پژوهشگران و نقشه‌های نهایی به استان‌ها ارائه شده که در آنها حدود ۶۰ معیار و شاخص بررسی و تعیین شده است.

مجری طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت عمده اراضی شناسایی شده را خارج از مناطق شمالی کشور خواند و گفت: بیش از ۸۵ درصد عرصه‌های در نظر گرفته شده برای کاشت یک میلیارد درخت، حدود چهار میلیون و صد و هفده هزار هکتار از اراضی خارج از مناطق شمالی را شامل می‌شود و و در استان‌های شمالی کشور هم پانصد و سی و هشت هزار هکتار عرصه برای این امر تعیین شده است.

احمدی مجموع اراضی در نظر گرفته شده برای طرح کاشت یک میلیارد درخت را بالغ بر چهار میلیون و ششصد هزار هکتار عنوان کرد و گفت: برای اجرای این طرح به امکانات، ابزار و اقلامی مانند نهال خوب و مناسب، نهاده ها، کود و بذر، خاک مناسب یا کیسه و گلدان نیاز است که دوستان ما در استان‌های مختلف آنها را از محل و منابع مختلفی مانند مسئولیت‌های اجتماعی یا اعتبارات تخصیصی عمرانی تامین کردند.

وی با بیان اینکه بخشی از منابع مورد نیاز نیز از محل اعتبارات داخلی سازمان منابع و آبخیزداری کشور مطابق با موافقت نامه‌ای که با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با سازمان برنامه و بودجه کشور منعقد شده بود تامین شد، تصریح کرد: حدود دویست و سی و هفت میلیارد تومان برای این موضوع عتبار مصوب شده بود که البته بصورت واقعی اختصاص نیافت و در نهایت حدود پنجاه میلیارد تومان تخصیص دادند که پنج میلیارد تومانش به صورت نقدی بود و مابقی به صورت اسناد و اوراق خزانه بود.

مجری طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با بیان اینکه در سه سال گذشته استان‌ها مشکلاتی در بحث تامین اعتبار داشتند، تصریح کرد: این کار به کارگر روزانه و روتین نیاز دارد و یا اینکه برای حمل خاک و نهاده‌ها و نهال‌ها باید هزینه‌ها بصورت نقدی پرداخت شود و برای این موضوع به اعتبارات و منابع جاری نیاز است تا بتوان حداقل‌ها را تامین کرد.

وی افزود: متاسفانه این موضوع محقق نشد و دوستان ما در استان‌ها زحمت کشیدند و از منابع مختلف و حتی قرض و وام کار را پیش برده‌اند.

احمدی با قدردانی از زحمات مدیران استانی در طرح کاشت یک میلیارد درخت گفت: تقریبا همه استان‌ها بابت تامین هزینه‌های این طرح مقروض شدند، اما با عزم و جدیت بسیجی وار و جهاد گونه کار را پیش بردند.

مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت گفت: در سال ۱۴۰۲ حدود دویست و سی و هفت میلیون نهال تولید شد که صد و شانزده میلیون آن در نهالستان‌های دولتی و صد و بیست و یک میلیون هم درنهالستان‌های بخش خصوصی تولید شد و از آنجایی که بعضی از گونه‌های جنگلی بایستی دو تا سه سال در نهالستان رشد کنند، حدود دویست میلیون از این تعداد نهال به عرصه‌ها منتقل شد.

احمدی در تشریح انواع نهال‌ها و گونه‌های در نظر گرفته شده برای طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران اظهار داشت: حدود پنجاه درصد نهال‌های تولیدی، چند منظوره و اقتصادی هستند که بادام، سنجد، انار و توت از آن جمله است و برخی نیز مانند اوکالیپتوس در بخش زراعت و تولید چوب استفاده می‌شوند.

وی افزود: درختان اقتصادی بخش زراعت چوب مانند اوکالیپتوس در جنوب و صنوبر در شمال کشور حدود نیمی از نهال‌ها را شامل می‌شوند.

احمدی با بیان اینکه احیاء و توسعه پوشش گیاهی کشور، توسعه جنگل‌ها و پوشش گیاهی جزر و مدی و ماندابی و جلوگیری از بیابان زایی از اهداف این طرح است، اظهار داشت:

توسعه فضای سبز کشور نیز از دیگر اهداف طرح کاشت یک میلیارد درخت است که با کمک شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در سطح کل کشور انجام می‌شود.

مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت در ادامه به موضوع توسعه زراعت چوب اشاره کرد و گفت: در خصوص این موضوع پیش بینی اولیه این بود که حدود ۳۰ درصد از طرح را شامل شود، اما با توجه به استقبال گسترده‌ای که مردم و صاحبان صنایع چوب و کاغذ داشتند، این رقم به حداقل پنجاه درصد افزایش پیدا کرد و ما پیش بینی می‌کنیم که بیشتر از این هم خواهد شد.

وی افزود: بر اساس مطالعات، بالغ بر نهصد هزار هکتار عرصه مستعد توسعه زراعت چوب در کشور وجود دارد که به عنوان مثال فقط در خوزستان حدود دویست و نود هزار هکتار عرصه مستعد برای کاشت اوکالیپتوس شناسایی و نقشه آن تهیه شده و اگر بخواهیم ۴۷۰ هزار هکتار اراضی جزر و مدی حاشیه خلیج فارس و دریای عمان و سواحل مکران را نیز به آن اضافه کنیم، تنها در جنوب ایران می‌توان بیش از یک میلیارد درخت کاشت.

احمدی تصریح کرد: علاوه بر این اراضی، سطح چشمگیری از جنگل‌های قدیمی که اکنون خالی از پوشش جنگلی شده‌اند، اما بارندگی‌های قابل توجهی دارند را نیز می‌توان در دستور کار قرار داد و از همین رو می‌بینیم که ما به فعالیتی گسترده‌تر از کاشت یک میلیارد درخت نیاز داریم.

مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت با اشاره به تاکید برنامه هفتم توسعه بر کاهش ۲۰ درصدی مناطق بحرانی بیابان زایی و جلوگیری ۲۰ درصدی از فرسایش خاک اظهار داشت:

بر اساس تفاهمی که با سازمان برنامه بودجه کشور داشتیم، مقرر شده که حدود صد و سی میلیون اصله نهال در نهالستان‌های دولتی تولید کنیم که بیست میلیون اصله برای شهرداری‌ها و دهیاری‌ها خواهد بود و ۲۰ میلیون اصله مختص بیابان زدایی و ۹۰ میلیون اصله نیز برای مناطق رویشی پنجگانه تولید می‌شود.

احمدی با ابراز امیدواری نسبت به تامین اعتبار و منابع مالی مورد نیاز این امر تصریح کرد: این امور نیازمند اعتبارات مشخص است و کاهش اعتبار یا تخصیص نیافتن منابع به شدت بر اجرای طرح اثرگذار خواهد بود، اما در هر حال ما متوقف نخواهیم شد.

مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت تسهیل کار در بخش خصوصی و مواردی مانند صدور مجوز برای نهالستان‌های خصوصی را از دیگر چالش‌های اجرای طرح عنوان کرد و گفت: در حال حاضر طبق برخی از آمار حدود هزار نهالستان در بخش خصوصی فعال است که ما با ۵۰۰ نهالستان دارای مجوز همکاری می‌کنیم و قرار است ۱۲۰ میلیون اصله نهال، به ویژه گونه‌های خاص را آنها تولید کنند.

احمدی موضوع کاشت یک میلیارد درخت را طرحی کاملا مردمی خواند و گفت: در بخش توسعه فضای سبز، ما نهال را بصورت رایگان در اختیار مردم می‌گذاریم و آماده‌ایم با صنایع و کارخانجات نیز همکاری کامل داشته باشیم، اما در هر حال باید بدانیم که موفقیت و تکمیل این طرح نیازمند عزم، همت و همکاری دولتمردان است و رسانه‌ها نیز با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی می‌توانند این امر را ترویج کنند.

در سایت ما عضو شوید

برای عضویت در خبرنامه کشاورزیار شماره همراه خود را در کادر زیر وارد کنید

در حال تماس ...