جزئیات خبر

جلب توجه جهانی به خاک؛ موهبتی که بی پایان نیست

جلب توجه جهانی به خاک؛ موهبتی که بی پایان نیست

معاون وزیر جهاد کشاورزی در آستانه روز جهانی خاک، فرهنگ سازی و گفتمان سازی را پیش نیاز توجه به وضعیت این موهبت اساسی و در اولویت قرار گرفتن حفاظت از آن خواند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، صفدر نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در برنامه سلام خبرنگار صبح امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ و در آستانه فرا رسیدن روز جهانی خاک، ضمن تشریح برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در این روز، وضعیت خاک ایران را همپای اوضاع جهانی تا حدودی نگران کننده خواند و گفت: با توجه به تسریع تغییرات اقلیمی در سطح جهانی و کاهش منابع آب، به ویژه در بخش کشاورزی شاهد آسیب‌های جدی در این زمینه از جمله فرسایش و افزایش شوری خاک هستیم.

نیازی شهرکی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی و به ویژه کاهش منابع آب، به سلامت خاک آسیب وارد کرده است، تصریح کرد: در این شرایط نگران خاک به ویژه در اراضی کشاورزی هستیم و می‌بینیم که حاصلخیزی آنها کاهش یافته، شوری خاک بیشتر شده و مواد آلی کمتر شده است.

وی با اشاره به وابستگی مستقیم تامین غذای همه جوامع به خاک، اظهار داشت: حدود نود و پنج درصد از غذای ما و کلا چرخه غذایی همه موجودات زنده به خاک وابسته است و در حالی که همه باور داریم که از خاک آفریده شده ایم، اما می‌بینیم که این منبع اساسی در حال فرسایش است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نامگذاری ۵ دسامبر هر سال به عنوان روز جهانی خاک، هدف از این اقدام را جلب توجه همگانی به این موضوع دانست و افزود: برای تبیین اهمیت این موهبت الهی و لزوم توجه به حفظ سلامت این منبع اصلی تولید غذا نیاز است که با برنامه‌های مختلفی فرهنگ سازی و گفتمان سازی شود و از همین رو برنامه‌های متنوعی در سراسر جهان برگزار می‌شود.

وی مقابله با روند فرسایش خاک را یک دغدغه جهانی خواند و افزود: به همین دلیل بود که فائو دوره ده ساله ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ را به نام خاک پایدار و حفاظت از خاک نامگذاری کرد و برای هر سال برنامه‌هایی تدوین شد تا همه کشور‌های عضو در این زمینه تلاش کنند.

نیازی شهرکی با بیان اینکه در ایران نیز همه ساله برنامه‌های متنوعی در روز جهانی خاک برگزار می‌شود، اظهار داشت: هدف اصلی این برنامه‌ها این است که تبیین کنیم که خاک در سطح جهانی تهدید می‌شود و ما باید از آن حفاظت کنیم.
وی آلودگی و تخریب را دو عامل عمده در فرسایش خاک دانست و گفت: برنامه‌های ترویجی و گفتمان سازی در رسانه‌ها از جمله صدا و سیما و همچنین برپایی نمایشگاه‌ها از فعالیت‌هایی است که انجام می‌شود و در زمینه فرهنگی نیز، مسابقاتی مانند طراحی پوستر و یا نقاشی برگزار می‌شود که در سطح بین المللی است و خوشبختانه با تلاش‌هایی که در کشور ما صورت گرفت، سال قبل ایران به مقام نخست جهان در این زمینه رسید.

معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین به برگزاری مسابقات هنری در بخش‌های عکاسی، ساخت کلیپ، فیلم، طراحی و مجسمه‌سازی با موضوع خاک اشاره کرد و افزود: هدف از این برنامه‌ها این است که همه مراقب خاک باشند و بدانند که ما باید این موهبت را به شکل مناسبی تحویل نسل‌های بعدی بدهیم.

نیازی شهرکی در پایان ابلاغ قانون حفاظت از خاک را گامی موثر در این مسیر عنوان کرد و گفت: در این قانون برای دستگاه‌های اجرایی تکالیف متعددی تعیین شده که یکی از مهمترین آنها انجام مطالعات خاک شناسی است که کمک می‌کند با بررسی وضعیت خاک‌ها و میزان شوری و شرایط شیمیایی و فیزیکی آن، اموری مانند کود دهی و یا آبیاری بر مبنای آنها صورت گیرد و امیدواریم که با همراهی همگانی، ضمن افزایش بهره وری در تولیدات کشاورزی و استفاده بهینه از خاک، در حفاظت از آن نیز موفق باشیم.

در سایت ما عضو شوید

برای عضویت در خبرنامه کشاورزیار شماره همراه خود را در کادر زیر وارد کنید

در حال تماس ...