فرصتی برای افزایش پیوند با روستا و عشایر
همزمان با پانزدهم مهرماه؛ روز ملی روستا و عشایر آئینها و برنامههای متعددی برای افزایش آگاهی و ارتباط با تولیدکنندهترین و کم هزینهترین اقشار جامعه در سراسر کشور برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در دهمین سال نامگذاری ۱۵ مهرماه به نام روز ملی روستا و عشایر، تولیدکنندگان بیش از ۹۰ درصد از محصولات کشاورزی و غذایی ایران در مراسم گوناگونی در استانهای مختلف کشور مورد قدردانی قرار میگیرند و با اشاره بر اهمیت روستائیان و عشایر در توسعه اقتصادی کشور، رفع مشکلات آنها مورد تاکید سخنرانان، مدیران و کارشناسان قرار میگیرد.
نامگذاری روز ملی روستا و عشایر در سال ۱۳۹۳ صورت گرفت و متولیان متعدد توسعه و مدیریت روستاها هر سال با برپایی همایش ها، مراسم و در مواقعی با برگزاری کارگاههای آموزشی تلاش کرده اند از این فرصت برای شناسان قابلیت ها، بیان مشکلات و ارائه راهکارها استفاده کنند.
پوشش سراسری اینترنت در مناطق روستایی و عشایری، توزیع پنلهای خورشیدی در برخی از مناطق و معرفی جاذبههای گردشگری این عرصهها از جمله اقداماتی است که در سالهای اخیر بارها به آنها پرداخته شده است، اما برخی از پژوهشگران معتقدند چالشهای اساسی در مسیر توسعه روستایی و عشایری فراتر از طرحها و اقداماتی است که تاکنون ارائه شده و مهاجرت بیرویه جوانان و تحصیلکردگان از روستاها و تداوم غفلت از ناعادلانه بودن خدمات عمومی گواه این امر است.
موازیکاری و ناهماهنگی متولیان متعدد روستاها، نبود نظارت مشخص و موثر و ناپایداری پروژهها از جمله موانع بزرگ در مسیر توسعه روستایی و عشایری است که در همه آنها مشارکت محلی و در نظر داشتن اولویتهای مردم کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
سهم ۵۳ درصدی روستائیان از جمعیت کشور در سال ۱۳۵۵در سال ۱۴۰۳ به حدود ۲۳ درصد کاهش یافته که با احتساب عشایر، این رقم نهایتا به ۲۴.۲ درصد از جمعیت کل کشور میرسد.
مرور این نکات و دهها موضوع مشابه، اهمیت توجه به روستاها و مناقط عشایری و بهره گرفتن از روز ملی روستا و عشایر را مضاعف کرده و لزوم پایش وضعیت روستاها و شناسایی مشکلات و انعکاس آنها را به عنوان تکلیفی ملی برای جامعه رسانهای گوشزد میکند.