برداشت با وسایل مكانیكی:
در سالهای اخیر وسایل و ماشینهای مختلفی جهت برداشت چغندرقند ساخته شده است كه مهمترین آنها وسایل خارجكردن ریشه از خاك و كمباینهای مخصوص میباشد. وسایلی كه برای خروج ریشه از خاك به كار میروند معمولاَ توسط تراكتور حمل میشوند كه مهمترین آنها عبارتند از:
۱- وسایل مكانیكی كه ریشههای چغندرقند را كاملاَ از خاك خارج و در مسیر خاك باقی میگذارد و پس از آنكه ریشه و برگهای اضافی آنها به وسیله كارگران قطع شد آنها را جمعآوری و به داخل كامیون میریزند
-2 وسایل مكانیكی سرزن: این وسایل با كاردهای مخصوصی كه دارند ابتدا برگها را از محل طوقه قطع میكنند و سپس توسط وسایل مكانیكی مخصوص خروج ریشه و یا وسایل و یا كمباینهای مخصوص دیگر چغندرقند را از زمین خارج میكنند.
برداشت با وسایل دستی:
در زراعتهای كرتی و یا پشتهای معمولاَ به وسیله بیل ریشه را از خاك خارج نموده، برگها و ریشههای اضافی را قطع میكنند، سپس آنها را در محلی از مزرعه توده نموده و پس از خاتمه برداشت به كارخانه حمل مینمایند. در این طریق معمولاَ تلفات به علت قطع ریشهها توسط بیل زیاد است.
كمباین
كمباینهایی كه جهت برداشت چغندرقند به كار میروند انواع مختلفی دارند. عدهای از آنها ابتدا برگها را قطع و در مخزنی جمعآوری میكنند كه از آنها جهت غذای حیوانات و یا برای تهیه سیلوی برگ چغندر استفاده میشود. عدهای دیگر برگها را قطع و بصورت قطعات ریز در سطح زمین به طور یكنواخت پخش مینمایند كه پس از آن كه به وسیلهی شخم زیر خاك رفتند به مواد ارگانیكی زمین اضافه شده كه در نتیجه به تقویت و اصلاح زمین كمك زیادی خواهد شد
بعضی از كمباینهای برداشت چغندرقند پس از قطع برگها، ریشهها را نیز خارج كرده و در روی زمین بطور ردیفی بافقی میگذارند، برخی دیگر ریشهها را در مخزنی جمعآوری میكنند و هنگامی كه مخزن آن پر شد، آنها را در گوشهای از مزرعه و یا داخل كامیون تخلیه كرده و بلافاصله به كارخانجات قند جهت استخراج قند موجود در ریشه حمل مینمایند
و خلاصه برخی از وسایل برداشت چغندر تمامی عملیات سرزنی و قطع برگها، برداشت ریشه و بارگیری را به طور كامل و یكجا انجام میدهند.
برای بالا بردن مقدار محصول در واحد سطح لازم است نكات زیر در نظر گرفته شود:
1) استفاده از بذور اصلاح شده با درصد قند زیاد و مناسب برای هر ناحیه
2) آبیاری كامل و صحیح
3)توصیه سطح كشت (با در نظر گرفتن مقدار آب برای زراعتهای آبی)
4) تغییر روشهای كاشت و بهبود عملیات زراعتی با استفاده از ماشینآلات جدید برای تهیه زمین و سایر عملیات لازم.
5) استفاده از كودهای دامی و شیمیایی
6) انتخاب تناوب صحیح
7) انتخاب زمین مناسب از نظر عمق و بافت خاك
8) تعیین زمان كاشت مناسب در هر منطقه
9) مبارزه صحیح و بموقع با آفات و امراض گیاهی
10) برداشت بموقع و صحیح و تحویل به كارخانجات قند در حداقل مدت
11)تنظیم ماشین برای برداشت صحیح چغندرقند
یكی از شرایط اصلی استفاده از ماشینهای مختلف برداشت چغندرقند، آشنایی كامل با نحوه كار و تنظیم دقیق قسمتهای مختلف برداشت، بخصوص قسمت سرزن(قسمتی كه سبب قطع طوقه و برگهای چغندرقند میشود) میباشد. در صورتیكه این قسمت به دقت تنظیم شود قسمتی از ریشه كه به وسیلهی كارد مخصوص سرزن، بریده میشود به اندازه كافی بوده و هیچگونه تلفاتی از نظر وزن ریشه و درصد قند بوجود نمیآید، اما هر گاه سرزن بیش از اندازه قطع نماید به همان نسبت تلفات وزن ریشه و درصد قند افزایش مییابد.