برای تامین پروتئین جامعه توسعه آبزی پروری ضروری است
رئیس سازمان شیلات گفت: با توجه به افزایش جمعیت جهانی، بالا بردن سهم آبزیان در تامین غذای جامعه یک امر ضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدحسین حسینی با اشاره به ساحلی بودن حدود ۴۰ درصد از مرزهای ایران، توسعه اقتصادی دریامحور را از اولویتهای کشور خواند و گفت: ما مکلفیم که رشد اقتصادی دریا محور را طی ده سال تا دو برابر نرخ رشد اقتصادی کشور بالا ببریم و برای این منظور مشارکت و همکاری بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان ضروری است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ایران با داشتن پنج هزار و هشتصد کیلومتر ساحل یکی از ۱۸۳ کشور مجاور دریاست که حدود هشتصد و نود کیلومتر از این سواحل در شمال کشور، چهار هزار و صد کیلومتر در سواحل جنوبی و هشتصد و ده کیلومتر هم در سواحل جزایر قرار دارند.
وی تصریح کرد: این موقعیت، یک پتانسیل و یک ظرفیت بزرگی برای توسعه اقتصادی در اختیار کشور قرار میدهد که بهره برداری از آن جزو ماموریتهای کلان دستگاههای ذیربط است.
حسینی با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلان توسعه دریامحور از سوی رهبر معظم انقلاب، اظهار داشت: مقام معظم رهبری با ابلاع سیاستهای کلان توسعه دریا محور به هر سه قوه ماموریت داند که با بسیج کردن تمام دستگاههای اجرایی ذیربط در این مسیر تلاش کنند.
وی افزود: مقرر شده که ظرف ده سال نرخ رشد اقتصادی در حوزه توسعه دریا محور دو برابر نرخ رشد اقتصادی کشور شود و با توجه به عواملی مانند پراکندگی جمعیت، ملاحظات زیست محیطی و پیوستهای اجتماعی این اتفاق رخ دهد و در همین زمینه، برنامهای تدوین شد تا با شعار سیاست گذاری با دولت و توسعه آفرینی با مردم این امر عملیاتی شود.
رئیس شیلات با بیان اینکه تهیه و تدوین طرح جامعی در این زمینه در دستور کار قرار دارد، اظهار داشت: بعد از برگزاری جلسات متعددی ۳۷۳ عنوان به ستاد ملی توسعه دریا محور از وزارتخانه جهاد کشاورزی ارسال شد.
حسینی تصریح کرد: برای اینکه ما این نه بند و سی و شش زیر بند سیاستهای ابلاغی را انجام بدهیم چند کار باید انجام دهیم. اول اینکه اولویت بندی در فعالیتهایی که معرفی میشود صورت گیرد و در این زمینه از کارشناسان این حوزهها استفاده میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به تشریح فعالیتهای سازمان شیلات پرداخت و گفت: سازمان شیلات ایران با داشتن صد و بیست و پنج نقطه طلاقی، یعنی هفتاد بندر و صد و بیست اسکله تخلیه آبزیان و سی و پنج موج شکن زیرساختهای ارتباط ساحل به دریا را در اختیار دارد.
وی افزود: پانزده هزار شناور در حوزه صید و صیادی مشغول هستند که در اقیانوس هند در بین سی و دو کشور رتبه دوم و در غرب اقیانوس هند رتبه اول را داریم.
حسینی گفت: بر اساس سالنامه آماری حدود هفتصد و هفتاد و هشت هزار تن صید ما از دریا بوده و ششصد و چهل هزار تن نیز از آبزی پروری در سواحل داخل سرزمینی حاصل شده که جمعا یک میلیون و چهارصد و هجده هزار تن در سال ۱۴۰۲ تولید شیلات ایران بوده است.
رئیس سازمان شیلات تصریح کرد: صد و چهل و چهار هزار نفر صیاد در این حوزه فعالیت میکنند و در بخش آبزی پروری صد و هفده هزار نفر که هجده هزار نفرشان مستقیما در دریا و در سواحل برای پرورش ماهی و میگو و جلبکها مشغول به کار هستند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای اینکه ما به سمت تحقق برنامههای اسناد بالادستی از جمله سند امنیت غذایی که افق ۱۴۱۱ را پیش بینی کرده است، برویم باید ۲.۶ میلیون تن تولید سالانه آبزیان داشته باشیم که در برنامه هفتم توسعه حدود ۱.۸ میلیون تن است.
وی افزود: برای این کار باید با اقلیم سازگار شویم و با توجه به شرایط خشکسالی در کشاورزی باید بیشتر روی دریا و رودخانهها متمرکز شویم.
حسینی با بیان اینکه قدرت مانور صنعت شیلات چه در بعد صنعتی و چه در بهره وری در این زمینه میتواند موثر باشد، اظهار داشت: با توجه به رشد جمعیت جهانی و تاکید بر تامین پروتئین با آبزیان توسعه دریا محور ضرورت بیشتری در کشور ما مییابد.
رئیس شیلات درباره محاسن آبزی پروری اظهار داشت: محصولات آبزی، کم آب برترین محصول پروتئینی هستند، گاز گلخانهای تولید نمیکنند و ضریب تبدیل بهتری دارند که این صنعت را تبدیل به عرصهای موثر و مهم کرده است.
وی با بیان اینکه بخش بخش سیاستهای ابلاغی با برنامهها تطبیق داده شده است، تصریح کرد: اگرچه لازم است این عرصه را توسعه دهیم، اما امکان این امر با افزایش صید و صیادی وجود ندارد و باید به دنبال توسعه آبزی پروری و ایجاد خوشه تولید و زنجیره تامین و ارزش باشیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره برخی از اقدامات سازمان شیلات اظهار داشت: بیش از بیست و یک پروژه بندری را در دستور کار قرار داده ایم که امسال بیش از نود درصد آنها نهایی میشود که بخش مهمی از آن با مشارکت بخش خصوصی و جامعه بهره بردار انجام خواهد شد.
حسینی با بیان اینکه تا پایان سال ۲۱ پروژه به بخش خصوصی واگذار میشود، گفت: پیش از این ۴۷ پروژه به تشکلها واگذار شده و یکی هم آخر سال انشالله واگذار خواهد شد.
وی افزود: طی دو سال ما بیش از سی و دو همت جذب سرمایه داشتیم که رکوردهایی برجای گذاشت.
رئیس شیلات در ادامه به تشریح الزامات توسعه دریامحور پرداخت و گفت: باید خودمان را تجهیز کنیم به سازههای دریا پایه و در این زمینه با همکاری شرکتهای دانش بنیان داخلی و سرمایه گذاریهای بخش خصوصی توفیقاتی حاصل شده که در نتیجه آن بیش از ۸۵ درصد فناوری سازههای دریایی برای پرورش ماهی در دریا بومی سازی شده است.
حسینی همچنین بکار گیری تجربه و تخصص هموطنان با سابقه صیاد را از جمله اولویتهای برنامهها خواند و گفت: طرحهای پرورش ماهی کوچک مقیاس در هرمزگان نهایی شده و یک نظام بهره برداری برای آن تدوین شده و کسانی که علاقه مندند در این حوزه فعالیت کنند میتوانند با مراجعه به سایت شیلات و مطالعه راهنمای سرمایه گذاری با نحوه همکاری آشنا شوند.
وی با تاکید بر اینکه توسعه و رشد باید پایدار باشد تا امنیت غذایی شکننده نباشد، اظهار داشت: طبق قاوانین ما باید سالانه به سقف رهاسازی ۵۰۰ میلیون قطعه برسیم که امسال رقم ۴۹۶ میلیون قطعه ثبت شد و به مرور افزایش خواهد یافت.
حسینی افزود: مسال تاکنون سه هزار و هشتصد سازه دریایی اضافه کرده ایم و تلاش میشود که شمار آنها افزایش یابد.
رئیس شیلات همچنین گفت: در حوزه پرورش ماهی در قفس از صد و سی و سه حلقه پرورش ماهی در قفس به سیصد و پنجاه و شش حلقه رسیده ایم که اگر یک سری از ملاحظات پشتیبانی حل شود و بحث تسهیلات سرمایه در گردش اتفاق بیافتد این امر قابلیت توسعه دارد.
حسینی توسعه شهرهای مولد سبز را از دیگر برنامههای مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی خواند و گفت: برای این امر باید کانونهای تولید داشته باشیم تا به شهر مولد برسیم و در سواحل اولویت ما شهرهای ساحلی بود که موسسه جهاد توسعه مامور اجرای آن شد.
وی افزود: در این زمینه بطور مشخص ۵ نقطه تعیین شد که در دلیران بوشهر حدود ۵۵۰ هکتار زمین برای آن اختصاص یافت و همه مراحل برای احداث واحدهای تولیدی ۲ هزار متری در ۱۴ فاز انجام شد و امیدواریم در اسفندماه فعالیت عملی واحدهای اولیه آغاز شود.
رئیس سازمان شیلات تصریح کرد: هر شهر مولد میتواند سالانه حدود ۲۰ هزار تن تولید آبزیان داشته باشد که نمونهای از مشارکت مردم و بخش خصوصی منطبق با محیط زیست خواهد بود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اجرای مدل منظومه شمسی را یکی دیگر از الزمات و طرحهای پیش نیاز توسعه دریامحور خواند و گفت: این امر به این معنی است که یک خورشید بتواند اقمار خود را تحت پشتیبانی قرار دهد و کل مجموعه به مثابه یک مگافارم یا مزرعه بزرگ عمل نماید.
حسینی افزود: چندین سال پیش یک الگوی اروپایی در هرمزگان برای پرورش ماهی در دریا انجام شده بود، اما سازههای آنها با وجود هزینههای بسیار رایج در اروپا، درآمد متناسب با آسیا داشت که این موضوع مطلوب نبود، اما با بومی سازی و ایرانی کردن سازهها توانستیم دو مجموعه مگا فارم در هرمزگان و بوشهر هر یک با ظرفیت هزار تن احداث کنیم که البته در عمل، در مزرعه هرمزگان دو هزار تن برداشت شد و در مزرعه بوشهر به رکورد سه هزار تن رسیدیم.
رئیس سازمان شیلات تصریح کرد: سرمایه گذارانی که مایل هستند در این عرصه فعالیت کنند میتوانند از همکاری سازمان شیلات اطمینان داشته باشند و علاوه بر این، در طرحهای ویژه جزایر نیز مشارکت کنند.